Hoorn van een straathoornroeper, 16de eeuw
Behalve bellen werden bij het omroepen van berichten ook straathoorns gebruikt. Dit is een zeldzaam exemplaar van een hoorn die mogelijk hiervoor werd ingezet.
Vandaag hebben we ontelbare media om berichten onder de bevolking te verspreiden. Vroeger was dat natuurlijk anders. Er werden bellen gebruikt, of ratels, ofwel straathoorns. Dit is een zeldzaam exemplaar van een hoorn die mogelijk hiervoor werd ingezet.
Zoals veel vroege hoorns bestaat dit exemplaar uit een conische halvemaanvormige buis (hier 64 cm lang) met een primitief mondstuk. De zeskantige vorm komt vaker voor in de 16e eeuw, onder meer bij jachthoorns. Toch is het onwaarschijnlijk dat dit een jachthoorn is: er zijn geen sporen van een bevestiging voor een touw of draagriem, wat wel echt nodig is tijdens de jacht. Dit instrument is dus waarschijnlijk eerder een zeldzame roepershoorn. Vergelijkbare hoorns werden ook door straatverkopers gebruikt.
Riviervondst
Deze messing hoorn is moeilijk te dateren, maar werd wellicht gemaakt in de 16de eeuw. Er zijn slechts enkele exemplaren van dit soort instrumenten bewaard. Het Antwerps exemplaar, dat in relatief goede staat verkeert, vormt een belangrijke en zeldzame getuige van de traditie van straatomroepers. De hoorn werd aan de stedelijke musea verkocht in 1929, samen met heel wat andere objecten en wapens die opgedolven waren uit de Schelde, Rupel en Dender.